Verwarmen

Soms is traditionele verwarming niet meer rendabel, of zelfs helemaal niet mogelijk. Bijvoorbeeld ’s winters in uw tuin, of op een frisse zomeravond in diezelfde tuin. Ook in grote bedrijfsruimten kan infraroodverwarming effectiever zijn dan conventionele verwarming. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden.

Het principe van stralingsverwarming is gelijk aan dat van zonnewarmte. Straling is geen warmte maar bestaat uit elektromagnetische golven, die zodra zij een voorwerp treffen, worden omgezet in warmte.

Stralingsverwarming wordt onderverdeeld in drie groepen:
Infrarood A – 760 tot 1400 nm. – korte golf
Infrarood B – 1400 tot 3000 nm. – midden golf
Infrarood C – 3000 tot 10000 nm. – lange golf

Korte golf
Voordeel van de korte golfstraler is dat zij nagenoeg geen opwarmtijd hebben. Je drukt hem aan, en in een ogenblik wordt het warm. De korte golf komt veel voor op terrassen, in de vorm van bijvoorbeeld een halogeenstraler. Maar hij wordt ook toegepast op werkplekken, sporttribunes, kerken en om dingen te drogen.

Middellange golf
Deze straler staat ook wel bekend als “donkerstraler”. Ze kunnen van een zeer hoog kaliber zijn, vooral als ze zijn uitgevoerd met persventilator en gestabiliseerde branderbuizen met reflectoren. Tevens genereert de donkerstraler enorm veel warmte, waardoor ze op zeer grote hoogtes kunnen worden gemonteerd. De middellange golf wordt veel toegepast op veranda’s, in bedrijfshallen, op sporttribunes en vele andere plekken.

Lange golf
De lange golfstraler bestaat in twee vormen: elektrisch en gasgestookt. Beide uitvoeringen zijn volop in de markt verkrijgbaar, en worden primair toegepast in gesloten ruimten met goede isolatie. Lange golfstralers hebben een langere opwarmtijd, en verwarmen grotendeels indirect. In plaats van dat de warmte op de huid voelbaar is, verwarmt de lange golfstraler dus vooral veel lucht. Bij het openen van deuren of het ventileren gaat veel van deze warmte dus helaas verloren.